Een heftig weekje - Reisverslag uit Hartley, Verenigde Staten van marcusvdmeer - WaarBenJij.nu Een heftig weekje - Reisverslag uit Hartley, Verenigde Staten van marcusvdmeer - WaarBenJij.nu

Een heftig weekje

Door: Marcus

Blijf op de hoogte en volg

30 Maart 2009 | Verenigde Staten, Hartley

Nu na twee weken weer eens wat van me laten horen. Maar eerst wil ik jullie bedanken voor al de leuke reacties die ik van jullie gekregen heb, super!

De eerste week was niet bijzonder. Ik heb veel achter de computer gezeten en bedrijfsgegevens in de computer ingevoerd. De laatste week was geheel anders. Afgelopen week had ik voor mijn gevoel al te lang achter de computer gezeten ik zou wel graag willen weten hoe dit bedrijf georganiseerd was en wat voor werk de verschillende mensen op het bedrijf doen. Daarom ben ik dinsdag morgen om zes uur meegeweest om de vers gekalfde koeien te controleren. Koeien worden dan getemperatuurd, de temperatuur mocht niet boven de 103 graden fahrenheid komen. zodra dit gebeurt worden ze verder gecontroleerd en behandeld. De verse koeien worden zo 10 dagen lang gecontroleerd en bij een goed verloop kunnen de koeien na 14 dagen uit de fresh pen zoals die heet naar de volgende pen verhuisd worden. De fresh pen bestaat uit zon 250 koeien deze koeien moeten dus bijna allemaal gecontroleerd worden. Dit gebeurt direct na melken en neemt met 4 man ongeveer een half uur in beslag.
Na het controleren van de fresh pen hebben we zo’n 1400 pinken en kalveren in de weide gedaan. Het land is gelijk zwart van de dieren!

De woensdag daarna kregen we het bericht dat het weer van donderdag tot zaterdag behoorlijk minder zou worden. Vandaar dat we daarna besloten de kalveren en pinken de donderdags maar snel weer thuis te halen.
De donderdag begon prachtig. Ben de morgens 6 uur weer begonnen mee te helpen bij de fresh pen. Rond acht uur zijn we begonnen de dieren weer thuis in de koralen te doen. Daar zijn ze dan wel buiten maar er is in ieder geval beschutting. Daarnaast is er ook de hele donderdag door gevoerd zodat er voer voor twee dagen voor het voerhek lag. Het was de hele dag prachtig mooi weer met zon 20 tot 25 graden en geen vuiltje aan de lucht!

Zeven uur savonds zou het beginnen te waaien en te sneeuwen maar 7 uur niks 8 uur niks tegen 10 uur begon het behoorlijk te regenen maar er was nog maar weinig wind. Half elf ben ik op bed gegaan, Jouke zou twaalf uur weer gaan kijken hoe het weer leek en als het minder werd zouden we naar de boerderij gaan om te kijken hoe het zou verlopen. Kwart over twaalf kwam Jouke bij me en zei dat we naar de boerderij gingen. Snel kleren aan en hinne! We waren nog maar net onderweg en op de afslag naar Dalhart stond de brandweer al met een wegblokkade. Het weer was te slecht om er heen zei die, mensen mochten er niet heen want je kon niet verder kijken dan de motorkap van de auto lang was. Dat kon ik me toen nog niet voorstellen. Maar wij moesten de andere kant op en dus konden wij bij de boerderij komen. het weer werd ondertussen steeds slechter. Eenmaal op de boerderij waren de koeien, pinken en kalveren op een hoopje gaan staan. Wij zijn steeds rond gaan rijden om te controleren hoe het met de dieren ging. Het weer werd steeds slechter, het werd heel erg koud (-6 graden met een gevoelstemperatuur van –16!). Die lage temperatuur kwam van de wind die met windstoten van 45 tot 50 mph woei. Ondertussen kwamen de oudmelkte koeien net uit de melkput, die moesten naar buiten om naar hun stal te gaan. Die wouden niet en dus Jouke helpen om de koeien buiten te krijgen en omdat het hek voor hun stal steeds dicht woei moest ik hem vasthouden. Ik heb daar een kwartier in elkaar gezeten (om maar zo weinig mogelijk koude wind en natte sneeuw te vangen) om het hek vast te houden. Ik had de autolichten er op gezet om iets te zien na 15 min waren de koeien zowat binnen en ben ik snel weer in de auto gekropen. Eerst opwarmen!! Ik stond te rillen van de kou! Deze sneeuw storm is 26 uur achterelkaar onafgebroken doorgegaan. De kalveren en droge koeien die buiten stonden allemaal in koppels tegen elkaar en zaten onder het ijs. Wij zijn elk uur, een half uur tot 3 kwartier lang bij de dieren langsgereden om te zorgen dat ze elkaar niet dooddrukten of elkaar door het hek drukten of om te zorgen dat ze niet in het hek vast kwamen te zitten. Zo hebben we verschillende gered maar toch zijn er vele gestorven door de kou of door dooddrukken. Er was niks aan te doen. Naast de controle hebben we veel koffie gedronken om maar wakker en warm te blijven en constant de weersvoorspelling in de gaten gehouden. De sneeuwstorm was zo erg dat overal lagen bulten sneeuw, overal zaten auto’s vast op het erf en ondertussen was het niet eens mogelijk om bij de verste pinken te komen. We waren genoodzaakt om naar de afrastering te kijken of we nog op de weg zaten want de weg was ondergesneeuwd en het zicht voor ons was ongeveer 2 - 3 meter.

De zaterdag ochtend 2 uur zakte de storm af en hadden we het zowat gehad. Misschien konden we het huis bereiken. Doordat de weg hoger licht was de meeste sneeuw eraf gewaaid en dus hebben we het erop gewaagd. We haalden het en hebben weer tot 6 uur geslapen. Snel van bed weer aan de gang en zien wat de schade is. Op de boerderij weer aangekomen zijn de mensen die er aanwezig waren, die naast de boerderij woonden of die het erop gewaagd hadden, verdeeld over de werkzaamheden als sneeuwruimen, waterbakken losbikken zodat er water was en dode dieren opruimen. We waren nog maar net bezig de dieren begonnen weer te lopen en vlogen naar de andere kant van het land. Daar zat een grote bevroren waterplas. Negen kalveren vlogen erin. We hebben 5 kunnen redden de rest was al weer te veel onderkoeld. Op het eind van de middag was de sneeuw behoorlijk geruimd en de doden opgepikt. Zondagmorgen voor de kerk zijn we nog even terug geweest. Het liep allemaal weer bijna zoals het hoorde en zijn ze ook weer begonnen met insemineren e.d. iedereen had het er nog over. Sommige boeren belden ook, ze wouden weten hoe het hier gelopen was. Er waren boeren bij die meer dan 200 dieren verloren hadden. Wij weten het nog niet we zullen maandag oormerken gaan tellen die van de dode dieren gehaald waren. Een goede afloop is het ieder geval niet.

Zo zie je maar weer dat het weer hier onbetrouwbaar is maandag was er lichte sneeuw voor vrijdag voorspeld. Donderdag was het prachtig weer met een graad of 20. donderdag avond van 12.00 uur tot zaterdag morgen 2.00 uur sneeuwstorm met als gevolg vele dode dieren en de zaterdag overdag weer een graad of 15 met de zon hoog aan de hemel en geen vuiltje meer aan de lucht. Dit was trouwens de zwaarste sneeuwstorm (blizzard zoals die hier heet) sinds 1952! Het heeft ons in ieder geval behoorlijk bezig gehouden. Voor donderdag wordt er weer een beetje sneeuw verwacht. Wie weet wat dat gaat worden.. we wachten het af. Voor nu laat ik het eerst zo ik schrijf binnenkort wel even weer.

Groeten Marcus.

• 30 Maart 2009 - 15:11

Jantine:

Heej Marcus,

wat een verhaal jong oer dy sniestoarm... Jakkes. Jim ha der echt apart waar.. Hast wol breiden sokken mei foar de kjelt;)? Skande foar alle kei en kealtsjes. Op it heden skynt de sinne hjir lekker. Wy kreie dizze wike wat waarmer waar. Saterje san 20 graden:D.
    Hoop net dat er wer san sniestoarm komt... Neat oan! Succes fjirder en tot it folgjende ferhaal mar wer!

groetsjus

• 30 Maart 2009 - 19:42

Alexander En De Rest:

heey neefke,

wot beleefts dere volle meer dan wie op dit moment.
    we binne snein even ien BB west
    lieket wol goed dere, der hoest dy net drok om te meitsjen. en doe hak even en toer tocht may dien broerke makke, now hie kint wol jer:P

sik beppe even oant breidzjen sette?
    stjoere we die wot peer geite sokken op. haha grapig hi :p

maar suc6 dere en we jhere wast wol wer en keer wot.

kreist de groeten fan olle Sikkema's

now de heu.

• 31 Maart 2009 - 10:12

Mem,:

Ja lijk me wel een goed idee van Alexander,want aan je koffer vol korte broeken heb je ook niet veel.

Maar je maakt daar wel wat mee,zeg!Wat een drama!

Maar we blijven uitzien naar nieuwe verhalen,want het is wel bijzonder,bijzonder.

Groetnis en oant mails,Heit,Mem en Geert.

• 31 Maart 2009 - 14:01

Wilma Vd Zon:

Wow, heftige story!! het kan echt alle kanten op daar he! Maar je woont dus bij Jouke, Appie en de kids in?? Wat leuk!! Wil je ze de groeten doen?
    Succes daar!!

• 31 Maart 2009 - 19:23

Johannes Jongsma:

Beste Marcus,

Volgens mij kun je straks wel een boek gaan schrijven. Mooie verhalen en schitterende foto's

Groeten van Johannes

• 31 Maart 2009 - 19:45

Ernst En Iefke:

Hallo Marcus, goed is het om weer iets van je te horen. En het is niet niks wat daar allemaal gebeurt , wat een indrukken heb je te verwerken. Het weer wordt hier ook wat beter
    zodat de schapen nu ook s'nachts niet meer naar binnen hoeven.Het is allemaal goed gegaan met
    de schapen die moesten lammeren, zelfs het schaap dat te water was geraakt door die hond
    bracht een gezonde drieling. Zestien schapen met vierendertig gezonde lammeren, wij zijn tevreden.
    Marcus hou je taai en we kijken uit naar de volgende mail en leven met je mee.
    Groetjes van Ernst en Iefke.

• 01 April 2009 - 06:34

Cornelis En Fiona:

STILTE VOOR DE STORM!
    Noodhulp voor mensen in Texas komt op gang!

Ah jonge, de skilatten uit de zomerstalling, de schaatsen uit het vet en wat al niet meer, tjonge jonge, in Amerika is echt alles groter en slechter of niet?
    Wat een ellende, maar je kan er wel een mooi verhaal over schrijven; dit maak je niet elke dag mee.
    Hier kunnen we alleen maar melden dat het veel regent en zo nu en dan de zon schijnt(een piet paulusma weerbericht).

Aan die spannende verhalen kunnen wij niet tippen, hier blijft het een beetje school werk en vrije tijd zoals altijd.
    Johan en ik hebben het er laatst een keer over gehad dat we misschien wel eens kunnen zeevissen, een leuke afwisseling van het saaie leventje hier.

Veel plezier nog in het zonovergoten met sneeuwstorm geteisterde Texas en tot de volgende keer.

Groeten Cornelis en Fiona

• 01 April 2009 - 16:42

Patrick:

zo heey wat een belevenis, en wij maar zeuren dat het koud is als het hier -6 is:P

mooie foto's van de vorige keer

Groeten van het zuid

• 02 April 2009 - 08:22

Pake En Beppe:

Hoi Marcus,
    Eindelijk een berichtje van pake en beppe. Wat een weer heb jij gehad marcus. Niet zo best al die dode dieren en al die sneeuw. Je bent wel koud geweest, niet ziek geworden? Hier is het prachtig weer, misschien daar bij jouw ook wel weer. Nieuws is hier niet maar ik zal proberen je op deze manier iets te typen. Moeilijk hoor. Marcus tot wederhoren.
    Groetjes Pake en Beppe

• 02 April 2009 - 19:51

Baukje En Fam.:

Hoi Marcus,

Wat een weertje daar zeg. En wat een verhaal. Je verveelt je daar dus niet. Veel succes nog met je verdere stage.

Groetjes van de hele familie uit Jistrum

• 13 April 2009 - 19:19

Jan T.:

Hey Marcus,

it giet der mar omwei der sa te sjen... Snie ha wy hjir net mear gelokkich, sterker nog, de kij gean by us op de feanhoop moarn wer foar it earst it lan yn!!! Ik nim op't heden dyn melkbeurten by Symen sa no en dan oer, dus no is it eigenlijk oarsom sis mar;)

Nog mar een protte succes der en ik hoop foar dy dat de temperaturen nog wat steige sille.

It alderbeste.